Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

01.05.2024 14:35 | Komentář

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to byl Miroslav Macek, který ve středu po krátké nemoci zemřel. Jeho poslední „šleh“ odnesla ministryně obrany Jana Černochová, pro kterou měl ironickou radu ohledně střílení na chcimíry.

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek s manželkou Petrou

Vystudovaný stomatolog Miroslav Macek se v československé politice objevil hned v roce 1990, když se stal poslancem Federálního shromáždění. Od počátku měl názorově blízko k Václavu Klausovi. Ten v minulosti vzpomínal, že Macek byl jedním z těch, kteří jej na Hostivařském sněmu přiměli ke kandidatuře na předsedu Občanského fóra.

Později spolu zakládali ODS, kde byl Miroslav Macek od počátku jednou z nejvýraznějších tváří.

„Jeden z mých nejbližších politických spolupracovníků, politik, který měl významný podíl na vzniku české polistopadové autentické pravice a spoluzakladatel ODS,“ zavzpomínal na něj Klaus nyní. Poté, co vyjádřil své pohnutí a překvapení. Miroslav Macek byl do posledních týdnů znám svou aktivitou a schopností zvládat všestranné zájmy, od literární tvorby po zahradničení a sportovní výkony.

I Václav Klaus zmínil, že odchází „významný a talentovaný člověk české polistopadové politiky, ale také všestranně zajímavá osobnost, která bude chybět nejen jeho rodině, ale nám všem“.

Už během politické kariéry byl Macek znám svým koníčkem v podobě překladů Shakespearových sonetů. Knihy ale také s nadsázkou stály za jeho prvním politickým pádem díky aféře s privatizací podniku Knižní velkoobchod.

Miroslav Macek, v té době člen poslední federální vlády Jana Stráského, kvůli tomu na podzim 1992 neobhájil funkci místopředsedy strany a na několik let z politiky zmizel.

Na jaře 1996 měl právě Mackovi zavolat Václav Klaus, když se ODS hroutila předvolební kampaň. Rázný nástup do volebního štábu znamenal návrat jednoho z nejvýraznějších „ódéesáků“ do vedení strany.

V roce 1997 jako místopředseda ODS bezvýhradně podpořil Václava Klause, když jej Ivan Pilip s Janem Rumlem vyzvali k odstoupení. Podle mnohých právě jeho podpora v klíčových chvílích rozhodla, že ODS zůstala stranou Václava Klause. Macek tím utvrdil svou pozici nejbližšího Klausova spojence.

„Mirka jsem si nesmírně vážil pro jeho jasné politické myšlení, pro jeho schopnost srozumitelně formulovat své názory a pro jeho přesvědčivé vystupování, kterým uměl strhnout lidi kolem sebe,“ přidal vzpomínku Klaus.

Miroslav Macek na křtu jedné ze svých knih

O svůj pohled na politiku se Macek velmi aktivně dělil. Na serveru Viditelný Macek (žertovná narážka na konkurenční projekt Neviditelný pes Ondřeje Neffa) byl již od kulatého roku 2000 jedním z prvních českých internetových blogerů.

Poslední příspěvek z letošního 26. března končil ironickou poznámkou na jednu z nejviditelnějších zástupkyň strany, kterou s Václavem Klausem zakládal:

První účastnice kosmického letu z Běloruska Marina Vasilevskaja, kosmonaut Roskosmosu Oleg Novitskij a astronautka NASA Tracy Dysonová se přemístili z lodi Sojuz MS-25 na palubu Mezinárodní vesmírné stanice.
Ovšem kdyby jen to! Na záběrech z kosmické lodi je vidět, jak se Běloruska s Američankou objímají!
Neměla by česká ministryně obrany Černochová okamžitě vyvinout iniciativu na sestřelení stanice? Chcimírové jsou přece podporovatelé Putina!“

Macek patřil k těm, kteří neváhali své názory prosazovat velmi rázně. Nešlo jen o jeho slavný fyzický střet s Davidem Rathem na sněmu stomatologů, ale rovněž o mnoho debat a diskusí, při kterých úporně hájil pravicový pohled na svět.

Když v únoru 2022 Fialova vláda „doporučila“ vypnout několik webů označených za dezinformační, reagoval Miroslav Macek obratem a příkře:

Rozhodnutí nic.cz na základě doporučení vlády zablokovat vybrané ‚dezinformační weby‘ se ničím neliší od pálení knih v nacistickém Německu či rušení ‚štvavých vysílaček‘ Svobodná Evropa a Hlas Ameriky komunistickým režimem, abych uvedl jen dva příklady, o kterých byste mohl mít necenzurované informace od svých rodičů.

Účel je totiž zcela stejný: ‚Ochránit‘ hloupé občany, kteří podle Vás nemají tolik soudnosti a rozumu jako Vy a Vaši cenzoři, před tím, aby si mohli učinit z nabízených informací a komentářů vlastní závěry, a tak si nedejbože začali myslet něco jiného, než si přeje státní propaganda.

Jako jednomu z otců – zakladatelů ODS je mi to dvojnásobně odporné, neboť jste předsedou této strany, které jsme dali nedělitelnou svobodu slova do vínku. Vždy jsme také měli důvěru v občany, že vlastním rozumem dokážou oddělit zrno od plev.“

Kromě toho ale patřil ke známým ctitelům životních rozkoší. Mnoho jeho známých dostávalo k narozeninám přání „spoustu a spoustu každodenních drobných radostí“.

Byl znám svou vášní pro vaření i zahradničení, na jeho vypiplanou zahradu coby místo klidu a pohody vzpomínal i Václav Klaus.

V posledních letech se s vervou pustil do literatury. Vedle několika detektivek vzbudilo rozruch jeho pokračování Jirotkova Saturnina.

Jeho vydavatelství Albatros také nyní potvrdilo zprávu o Mackově úmrtí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Průkopník mezi privatizačními zloději., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 01.05.2024 16:01:57
..... klasický ODSák.

|  12 |  1

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …